Nie je tréning ako tréning

R: Zuzi, prosím napíš na náš blog o Bruseli, čo si bola.

Z: Akože o tom tréningu?

R: Akože hej.

Z: A to mám písať, že ja som bola, alebo že doktorka Orságová sa zúčastnila?

R: Akože ty si bola.

Z: A….

R: Už to píš!

Tak teda ja, Zuzana Orságová Králová, som sa v novembri zúčastnila V4 tréningu pre projektových manažérov v Bruseli a nie, nenútili nás tam cvičiť. Prednáškami a aktivitami nám organizátori ukázali nový rozmer premýšľania, otvorený, kreatívny a inšpiratívny.

Vedeli ste, že Slovensko má v Bruseli svoju Styčnú kanceláriu pre vedu a výskum (SLORD)?

Pred pár mesiacmi ani ja. Ide o tím mladých ľudí s veľkými skúsenosťami v oblasti projektových záležitostí, na ktorých sa môžete obrátiť s akoukoľvek otázkou, prosbou o radu, alebo pochybnosťou či, alebo ako podať ten správny projekt pre Vás alebo Váš výskumný tím. Zorientujú Vás v spleti nekonečných skratiek ako ERC, MCSA, RIA a popri pití výbornej kávy Vám ukážu krajšiu budúcnosť, ktorej môžete byť súčasťou.

Práve im sa v spolupráci so styčnými R&D kanceláriami Česka, Poľska a Maďarska v Bruseli podarilo zorganizovať profesionálne stretnutie pre rôznorodú skupinu ľudí, zahŕňajúcu projektových manažérov z akademickej pôdy, súkromného a tretieho sektora, skúsených profesorov a tiež pre nás, mladých vedcov.

Boli to náročné tri dni. Naozaj. Ak si niekto myslí, že sa do Bruselu chodí počas pracovných ciest oddychovať, obzerať pamiatky a nakupovať, tak tomu odkazujem, že:

Kiež by !

Program od rána do večera však stál za to. Možno to z pohľadu vedkyne, ktorú zrazu vypustili z laboratória do Bruselskej džungle oblekov a dôležitosti vidím skreslene, ale ja som tam mala pocit, že sa o nás naozaj zaujímajú. Chcú počuť náš názor a naše nápady. Prednášajúci z Európskej komisie, styčných kancelárii, či  európskych univerzít vzbudzovali rešpekt a zároveň z nich vyžarovala ľudskosť a nadšenie.

A viete, čo sa Vám ešte môže prihodiť? Že na večernej recepcii sa Vám prihovorí poradca pre špeciálne projekty Košického samosprávneho kraja a pozve Vás do novootvorenej kancelárie, ktorú kraj otvoril v Bruseli s cieľom lepšej propagácie nášho regiónu v Európe, pretože si uvedomujú, že kde inde ak nie v Bruseli majú najväčší dosah na chystané výzvy a projekty. Privítal nás tím odhodlaných a entuziastických ľudí, ktorých bola radosť spoznať.

Ach… Aj Vám tu chýbajú už len jednorožce a trblietky? Je všetko naozaj také úžasné?

Všetky informácie, ktoré som si priniesla na svoju Alma mater by bez ďalšej snahy o zmenu terajšieho systému boli absolútne zbytočné. Vedieť o projektoch do ktorých sa môžeme zapojiť je prvým krokom. Vedieť o tom, ako napísať úspešný projekt je krok druhý. Cítiť podporu univerzity v zapájaní sa do európskych projektov je nevyhnutné. Verím, že možno pomalými krokmi, ale že sa raz dočkáme veľkých pozitívnych zmien.

A čo si odnášam z tohto tréningu ja osobne?

Máme na to. My vedci na Slovensku, v Košiciach, na UPJŠ. Nie sme o nič horší ako vedci v Nemecku, či Francúzsku. Máme výborné zázemie, vedeckú infraštruktúru, profesionálne projektové oddelenia a tiež SLORD, ktorí sú priamo v centre diania. Netreba sa báť, porovnávať a dopredu vzdávať. Môžeme cestovať, vzdelávať sa a vymieňať si vedomosti.

Ak ste si práve povedali, že hmmm ktovie, či by tá Únia nemala niečo aj pre mňa, tak ja hovorím, že má. Ak máte nejaké otázky, neváhajte sa pýtať:

Či už mňa: zuzana.orsagova.kralova@upjs.sk

Nášho projektového oddelenia: ivan.pezlar@upjs.sk

Styčnej kancelárie pre vedu a výskum v Bruseli: slord@cvtisr.sk

 Som úprimne vďačná vedúcej Katedry fyzikálnej chémie, prof. Oriňakovej, ktorá ma podporuje v snahe zapájať sa do projektového diania, tiež Ústavu chemických vied UPJŠ a v tomto prípade špeciálne ďakujem Nadácii UPJŠ a dekanovi Prírodovedeckej fakulty profesorovi Romanovi Sotákovi, za finančnú podporu, vďaka ktorej som sa mohla V4 tréningu pre projektových manažérov zúčastniť. V neposlednom rade tímu SLORDu, za výborné podujatie a podporu.

PS

Vedeli ste, že keď Vás unesú autom a Vám sa podarí zahliadnuť z okna osvetlenú diaľnicu radmi lámp, tak ste určite v Belgicku?

A tu máte toho jednorožca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *